Onderhoud Permamotor

De Permamotor zit in bijna alle Trix Express gelijkstroom modellen van na 1954. De motor is zeer krachtig en betrouwbaar, bij goed onderhoud kan de motor gemakkelijk een zogenaamd locomotief leven meegaan. Het smeren met speciale olie en vet moet daarom regelmatig plaatsvinden en is natuurlijk afhankelijk van het aantal draaiuren.
Daarom moeten de as lageringen van het anker gesmeerd worden met 1 á 2 druppels olie en moet het tandwiel gesmeerd worden met vet. Zie de rode pijlen op de foto. Zorg ervoor dat op het collector geen olie of vet komt, hierdoor kan de motor beschadigd worden en het anker doorbranden! Een doorgebrand anker kan niet vervangen worden en dan moet de complete motor vervangen worden.permamotorKoolborstels vervangen.

De koolborstels van de permamotor kunnen volgens opgave van de TED uit 1954 ongeveer 250-300 draaiuren meegaan. Dat is natuurlijk een behoorlijk lange tijd; te veel afgesleten koolborstels veroorzaken een langzaam en slecht draaiende permamotor!
Het vervangen van de borstels gaat vrij gemakkelijk. Eerst moet het schroefje worden losgedraaid waarmee de borstelhouder op de motor zit bevestigd. Daarna moet je de borstels naar buiten bewegen en vasthouden, zodat je de borstelhouder samen met de borstels kan wegnemen van het collector en de motor. Zorg ervoor dat het collector vetvrij is en eventueel kan je met polijstschuurpapier het even opschuren. Tevens dienen de drie groeven van het collector goed schoon te zijn.
Hierna worden de nieuwe borstels in de borstelhouder gestoken en dienen weer naar buiten gehouden te worden, omdat de veertjes de borstels naar binnen drukken, plaats daarna de borstelhouder weer op de permamotor en draai het schroefje vast, klaar is kees en de motor zal weer keurig rondraaien.permamotor

Regelmatig smeren en oliën.

Niet alleen de motor moet gesmeerd worden maar ook de draaiende delen van de locomotief zoals de assen van de wielen en tandwielen in het chassis, koppelstangen en metalen schuifbeweging dienen gesmeerd te worden met 1 á 2 druppels olie. Zie de rode pijlen op de foto’s.
Het wormwiel en de tandwieloverbrenging met tandwielen naar en aan de wielen moeten voorzien worden van een klein beetje speciaal trix vet.
Kijk ook eens naar de gebruikers handleiding van de lok die meestal onder in de doos zit voor de juiste informatie met betrekking tot het dé- en monteren van de behuizing.

perma_smeren